❤ hey follower, thanks! ❤

Monday, April 6, 2009

.PERKAHWINAN.

Perkahwinan?

Hmm, bg aku suma wanita di atas muka bumi neyh mdambakan pkahwinan yg kekal abadi.
Same goes to me, myself n I. Aku pown punya satu perasaan yg sama. Sebab aku jg sama seperti wanita dluar sana, even aku mungkin x sama mcm mereka. Ya, agak laen dn bbeza antara aku dan mereka. Tapi, keinginan kami semua hampir serupa. Aku katakn hampir, dan aku x katakn serupa sebijik semacam sama, kn?.. Kalau boleh aku inginkn suatu perkahwinan yg kekal tuk selamanya. Bukan jew di dunia semata2. Tapi juga kekal abadi di akhirat sana.

Tadi tyme aku n Iza khusyuk mbuat asgment BD, tetiba kami mbincangkn soal pkahwinan. Bukan nk mgatal, tp jz nk dptkn pndangan dn pdapat. Dulu, ya suatu ketika dahulu. Aku piki after diploma, aku nk cepat2 kerja n langsungkn pkahwinan aku bsama si dia yg amat ku cintai. Tapi skng, bila aku n iza borak2. Perlukah tgesa2 begitu? xkowtt. Kan?.. Korang setuju x?..

Aku seorang anak yg da byk mlalui saat2 getir perbelahan keluarga. Aku da rasa apa itu sakitnya perasaan si anak kecil yg masih baru mula ingin mngenai apa itu dunia melihat keluarganya yg bpecah belah. Ya, itulah aku. Itula dunia sebenar aku. Dan aku bharap dan berdoa semoga apa yg tjadi pada diriku, x akan sesekali berulang pada generasiku yg seterusnya.

Wahai pembaca, mahu ke korang tgk anak2 yg masih perlukn sokongan, bantuan dan juga perhatian dtinggalkn begitu sahaja? Hidup mereka terkontang-kanting. Kasihanilah mereka yg kecil itu.

Aku terpiki. Dlunya aku ckp, nnt after Diploma, nk kawen, nk stay kt rumah, nk jaga anak2. Tapi, apa akn jadi pada nasib aku, anak2 aku if aku dtakdirkn bkahwin dgn lelaki yg x btanggungjawab? Then aku dtinggalkn, n dia dgn bbesar hatinya kawen dua? Owhhh, aku x penah terpiki keadaan turh.

Kini, aku merubah fikiran. Bukannya aku neyh cakap putar belit, tp setelah baek buruk yg dtimbangkn, aku mdapat satu keputusan. Ya, bkahwen pada usia yg agak lewat. Kenapa? Aku nk kumpul duet, aku nk kumpul harta benda. Tuk apa? Ya, aku pown tau duit ringgit harta benda x boleh bawak ke mati. Tapi aku nk mmastikn masa depan anak2 aku tjamin. InsyaAllah.

Tadi aku cakap ngn Iza, 'isyhh, better bcerai dari aku dmadukn'. Ya, aku benar2 maksudkn.
Isteri mna blh mnerima? Aku x cukop kuat tuk trme suma turh. Then biar aku yg ambil alih hak pjagaan, biarkn anak2 bsama aku, aku nk mlihat saat mereka mbesar. Kau xnk tgk? Kau blh berambus! Aku xnk lepaskn saat indah itu.

Bila aku mlangkah ke dunia pkahwinan, suma akan berubah. Aku akan cuba memikul tanggungjawab seorang isteri. Dan aku x kn sesekali lalai pada tngungjawab aku sebagai seorg anak juga. Pada saat itu, semua kisah silamku akan ku lupuskn dari ingatanku dan akanku mulakn tirai baru bsama seorang lelaki yg benar2 mnerima segala kkurangan diriku ini. Menerima bmaksud menerima segala2nya tentang aku. Bukan jew mnerima siapa aku skng, tp mnrima siapa aku suatu ketika dhulu. Even skng aku byk bmain, tapi nnti bila aku da bkahwin, aku dh xnk semua pmainan itu.

Ya, aku xnk diduakn. Aku juga pernah mrasakn diri ini diduakn. Sakit. Dan aku juga pernah mduakn org yg aku syg. Maafkn aku. Semua yg blaku itu bukanla seperti yg aku rancang dan inginkn. Bukan aku sngja mau perkara neyh suma jadi, tp pernah x korg btanya pada kaum korg, knp korg jg suka maenkn insan yg bgelar perempuan?

Sudahla, aku tidak mau lari dari topic mlm ini.
Cuma maaf yg kupinta kepada siapa yg pernah ku sakiti.

Aku x kn jadi aku yg kini, yg asek gelak ketawa x ingat masa depan. Aku kini tlalu byk entertainment. Tapi itukan lumrah remaja masa kini, tapi selagi aku dpt kawal diri aku, x tjebak dgn perkara bukan2, itu dh dkira baguskn. Masa remaja aku gunakan sebaik2nya tapi itu x bmakna aku lalai. Sayang, pemakaian individu itu x mcerminkn siapa diri dia yg sbnr.

Hmm, aku da mula merepek.

Berbalik pada isu kita, oppss! Isu aku jew kowtt..
.Perkahwinan.

Percayala setiap manusia ada noktah hitamnya, dan itu x bmakna dia akan terus hidup dlm kisahnya itu. Kita sebagai masyarakat, jangan mhukum kisah silamnya. Peluang sentiasa ada tuk dia berubah. Begitu juga dgn aku. Aku mula berubah. Tapi jujurnya, bkn secara kseluruhan lagi, bkn seperti yg si dia mahukn. Perubahan ini akn blaku mngikut peringkat. Dan smpainya detik aku ingin mlangkah ke dunia pkahwinan, semuanya sudahpun berubah. Mungkin juga aku telah berubah sepenuhnya ketika cincin ptunangan disarung.

Kepada bakal suamiku, ingat ya, aku tidak mahu diduakn!
*bcakap seperti ada yg sedang mmerhati, ada ke?*

Neyh ada lagu yg aku sertakn, lagu kegemaranku!
Aku suka lagu neyh sbb liriknya yg sgt kena n menarik dgn hidupku.
Ya, aku benar2 maksudkn.


I will not make the same mistakes that you did
I will not let myself
Cause my heart so much misery
I will not break the way you did,
You fell so hard
I've learned the hard way
To never let it get that far

Because of you
I never stray too far from the sidewalk
Because of you
I learned to play on the safe side so I don't get hurt
Because of you
I find it hard to trust not only me, but everyone around me
Because of you
I am afraid

I lose my way
And it's not too long before you point it out
I cannot cry
Because you know that's weakness in your eyes
I'm forced to fake
A smile, a laugh everyday of my life
My heart can't possibly break
When it wasn't even whole to start with

Because of you
I never stray too far from the sidewalk
Because of you
I learned to play on the safe side so I don't get hurt
Because of you
I find it hard to trust not only me, but everyone around me
Because of you
I am afraid

I watched you die
I heard you cry every night in your sleep
I was so young
You should have known better than to lean on me
You never thought of anyone else
You just saw your pain
And now I cry in the middle of the night
For the same damn thing

Because of you
I never stray too far from the sidewalk
Because of you
I learned to play on the safe side so I don't get hurt
Because of you
I try my hardest just to forget everything
Because of you
I don't know how to let anyone else in
Because of you
I'm ashamed of my life because it's empty
Because of you
I am afraid

Because of you


.Jadikan pengalaman sebagai suatu pengajaran.

.maaflah aku byk mlalut.

3 comments:

DoNa D!ya said...

pnjgnya syg...pnt aku mmbca..heheh..erm...setiap yg terjadi pasti ada hikmahnya...diharap anda bersabar..allah hanya beri ujian pda org yg dia tau mampu hadapinya..wlupon kdg2 kita rsa sgt lemah utk mghadapi sumanya tapi ingat org sekeliling yg sentiasa support kita..msh ada yg syg kita..(cewah yoyoy ja aku ckp)erm tpi btl la suma ni..even aku tkleh nk praaktikkan dlm hidup aku yg pnoh bermasalah ni tp ateast kamu cousin dpt jd kuat..i'll pray for ur happiness dear..

zyra said...

thx dear for ur concern.
i'll take it.

yaa, aku cuba tabahkn diri.
terima apa yg bakal tjadi lg pada aku.
kdng2 aku da lali dgn mulut org.
persetankan apa yg org kata.
persetankan setiap word yg cuma nk jatuhkn kita.

i am who i am.

Anonymous said...

Perkahwinan adalah penyatuan 2 hati yg berbeza jantina...Perkahwinan sebenarnya menginsafkan kita sbg HambaNya yg ingin dicintai dan mencintai...dgn perkahwinan maka perhubungan yg Halal terjalin seterusnya mengelakkan daripada berlaku kemaksiatan yg pastinya mendapat azab kemurkaan Allah yg amat pedih...Jika kita sudah bersedia memikul tanggungjawab... Why not? if u want to get married early... sorry to say...